Medicul Gebb Francisc, in anul 1731, a studiat componenta apei termale de la Baile Felix aplicand in tratament medical rezultatele obtinute.
Stephanus Hathvany, in anul 1777, a descris Baile Felix ca fiind apele calde Oradene ce nu se gasesc in oras sau in suburbie ci, la o distanta oarecare. Cine vrea sa ajunga la izvoarele aducatoare de sanatate trebuie sa porneasca din Oradea pe un drum drept, de la nord spre sud.
Intre anii 1711-1721 in Baile Felix a fost administrator Helcher Felix in timpul caruia s-a descoperit un izvor termal de mare debit care, desi astazi este disparut, a primit numele de “Felix”.
In 1744 s-a construit o cladire inalta ce dispunea de camere de cazare si pavilioane, unele cu 10 camere, altele cu 5 camere. In apropiere de bai exista si o casa cu gradina ocupata tot pentru bolnavi, care pe perioada verii, bolnavii puteau sa stea afara in carutele lor acoperite cu coviltiruri, la aceea vreme insa, plebea de rand nu frecventa aceleasi bazine cu oamenii de conditie aleasa.
Nu se stie exact de unde vine numele statiunii “Felix “, unii spun ca ar veni de la numele administratorului Felix al carui nume s-a generalizat pentru intreaga statiune , alta parere este ca, numele statiunii ar veni de la cuvantul "felix" ce s-ar traduce cu "fericirea insanatosirii", cert este ca , statiunea Baile Felix reprezinta cu adevarat un elixir al sanatatii.