Cazare Baile Felix

Cazare Baile Felix

22 mai 2011

Arheologia in Baile Felix

Puterea apelor calde din regiunea Baile Felix si Baile 1 Mai coincide cu stabilirea primelor asezari omenesti in zona si despre existenta acestor izvoare tamaduitoare s-a stiut dintotdeauna.

In zona statiunii Baile Felix au fost descoperite diferite monezi si vase de lut ars, unelte slefuite, toate demostrand ca oamenii erau asezati din cele mai vechi timpuri aici inca dinaintea venirii romanilor si traind in conditii foarte simple.

De asemenea, odata cu sapaturile efectuate in Baile Felix s-a descoperit si o conducta de ceramica bine arsa care in prezent este pastrata la biblioteca din Baile Felix. In baza descoperirilor arheologce din zona cercetatorii au afirmat ca viata oamenilor din jurul izvoarelor termale a continuat neintrerupt bucurandu-se de binefacerile ei chiar si romanii.

Existenta apelor termale de langa Cetatea Oradiei a fost atestata documentar la inceputul mileniului al doilea printr-o diploma a Vaticanului in care se pomeneste despre utilizarea acestor ape si despre existenta localitatii Sanmartin situate la distanta de 1 leghe de Baile Felix si care apare in unele documente numele acesteia fiind legat de cel al apelor termale.

O lunga perioada de timp, Baile Felix au fost cunoscute si sub denumirea de Baile Sanmartin care au fost multa vreme in proprietatea calugarilor premonstranti ce vietuiau la Sanmartin. Prima constructie destinata tratamentului s-a ridicat in anul 1711 de catre Heldres Felix cladire care a fost ridicata exact deasupra izvorului Felix iar apa din acest izvor este folosita chiar si in prezent pentru curele interne.

9 mai 2011

Izvoarele din Baile Felix aducatoare de sanatate inca din anul 1700

Medicul Gebb Francisc, in anul 1731, a studiat componenta apei termale de la Baile Felix aplicand in tratament medical rezultatele obtinute.

Stephanus Hathvany, in anul 1777, a descris Baile Felix ca fiind apele calde Oradene ce nu se gasesc in oras sau in suburbie ci, la o distanta oarecare. Cine vrea sa ajunga la izvoarele aducatoare de sanatate trebuie sa porneasca din Oradea pe un drum drept, de la nord spre sud.

Intre anii 1711-1721 in Baile Felix a fost administrator Helcher Felix in timpul caruia s-a descoperit un izvor termal de mare debit care, desi astazi este disparut, a primit numele de “Felix”.

In 1744 s-a construit o cladire inalta ce dispunea de camere de cazare si pavilioane, unele cu 10 camere, altele cu 5 camere. In apropiere de bai exista si o casa cu gradina ocupata tot pentru bolnavi, care pe perioada verii, bolnavii puteau sa stea afara in carutele lor acoperite cu coviltiruri, la aceea vreme insa, plebea de rand nu frecventa aceleasi bazine cu oamenii de conditie aleasa.

Nu se stie exact de unde vine numele statiunii “Felix “, unii spun ca ar veni de la numele administratorului Felix al carui nume s-a generalizat pentru intreaga statiune , alta parere este ca, numele statiunii ar veni de la cuvantul "felix" ce s-ar traduce cu "fericirea insanatosirii", cert este ca , statiunea Baile Felix reprezinta cu adevarat un elixir al sanatatii.